Vaknar innan klockar larmar 06.00. Det ligger ett litet pirr i magen som påminner om att det är speciell dag idag, 1a maj. En dag som har ett värde på fler än ett sätt…idag ska jag gå långt och jag ska göra det tillsammans med ett gäng som värmer inifrån och ut. Vi ska gå för Majblomman. Vi ska gå för att göra skillnad för barnen i vår lilla stad, finns det nåt finare än att satsa på de som ska ta över?

Majblomman, så värdefull

Vandringskläderna ligger framme, ryggsäcken är packad och min blick dras mot en himmel som är krispigt blå, så enkelt det blir att kliva ur sängens värme när dagen får en botten av vackerhet. Han som ger mig det jag behöver är i tjänst för lång bort för närhet och jag gör frukost för en…

Pilgrimsgeneral, informatör, och lite som en pappa för oss. En man med stort hjärta, Stefan

I Hasslerudsparken, norr om Nysäter (en plats där fler av oss tillbringat festliga ungdomstimmar) samlas vi, de drygt 20 okända och kända som steg för steg under lördagen ta oss de 36 km söderut till Säffle. Trots att minusgraderna inte gett vika för solens strålar så ser jag bara idel varma leenden och likt travhästar i startfållan trampar vi ivrigt för att få komma iväg. Vi pandemigrupperar oss och kläs i gula västar, såklart vi följer råden från både polis och FHM

Ja på den vägen har jag gått…

Vi som gick 2020 minns Värmlandsnäs slättland, vi är inte i närheten av det idag och det är inga vägbulor utan nu snackar vi uppförsbackarnas rike men det är så himla fint och vi har så mycket att prata om i vår lilla grupp så vi missar första avtagsvägen…fniss, men gula västar syns på lång väg och några fler steg gör inte ont…än

Vackert tycker jag

Första etappens mål är von Echstedska gården, där står vårt eminenta serviceteam och väntar in oss med varmt kaffe, mackor och godsaker. Jag luftar mina trogna fötter, skalar av mig lite kläder för nu värmer solen och jag ser fortfarande bara idel varma leenden. Efter en stunds vila byter vi grusväg mot asfalt och vandrar vidare mot etappmål 2, Kila kyrka, en mil bort. Det vinkas från hus och bilar och och den där känslan jag tror vi alla bär idag är inte lik nåt annat

I pilgrims spår vilar vi

Vid Kilas vackra kyrka får fötterna luft igen, ytterligare ett lager kläder packas ner i ryggsäcken. Vi bjuds på lunch av teamet med stort hjärta och äter på porslin i gröngräset och nu börjar de blå askarna med skavsårsplåster grävas fram lite här och där. Det stretchas vadmuskler, det vilas på rygg och så bombar vi sociala medier med swishnummer. Majblommans kassör uppdaterar oss om vilka generösa vänner vi är begåvade med

Lite som en förskoleklass på väg till skogsmulle

Så börjar vi etapp 3 mot Fagerås, en lite mer för mig psykologiskt tuffare bit. Vi går på alla möjliga underlag, smala stigar, bredare vägar, uppför och nedför. Ibland känns det jobbigt och ännu oftare skitkul. Det här med att gå så många timmar med de du känner och de du inte känner är så berikande, djupa samtal blandas med dråpliga historier under tid som fotsulor nöter marken och jag känner mig privilegierad som får vara med om detta

Så bubblande glad                          

Den äldste får omvårdnad

En annan slags omvårdnad

I Fagerås bjuder generösa godingar på bubbel och salta chips. Jag har aldrig ätit så goda chips. Vi vilar i gräset, ännu fler fötter plåstras om, det mumsas bananer och bars om vartannat, nån får massage och nån leker barberare som sig bör vid varje etapp. Det blir ett annat mummel när vi vet att vi ska börja sista etappen mot Galna Tuppen i Säffle. Tröttheten tar över och ljudnivån dämpas en aning, bara en aning

Bara en kort vila, vi är nära nu

När skogsstigen går över i cykel/gångbana slutar vi räkna kilometer, nu är det i meter siffrorna kommer. Målet är nära och nu höjs rösterna igen, några pratar om kylda drycker, några pratar om sandaler. Vi går över Byälven på den fina träbron mot vårt sista pilgrimsmärke, där samlas vi för en gruppbild och ta mig tusan, jag ser bara idel leenden.

Så kommer alla känslorna på en och samma gång

Sista backen upp mot Tuppen och mina ögon tåras, vi gjorde det och vi gjorde det tillsammans. När vi skålar för varandra och för det vi åstadkommit så meddelar kassören att insamlingen till Majblomman i Säffle har nått 70 000 kr!!! Jublet i lokalen får glasen att klirra, wow!

Skål för oss i strumplästen

 

Vilken fantastisk dag, tack!